Горски е обсъждал подробно в своите публикации през последните няколко месеца.

  • Post author:
  • Post category:Blog

Горски е обсъждал подробно в своите публикации през последните няколко месеца.

Левкемията на Ник беше поставена в ремисия, но той щеше да се нуждае от поддържаща химиотерапия, за да поддържа рака в ремисия.

Кандис Гундерсен реши, че иска да даде на Ник „естествени, нетоксични терапии за рак“, за които е научила от изследвания онлайн. Тя искаше да го заведе в холистична клиника във Флорида, затова си осигури жилище и премести сина си във Флорида. След като научи за това, CPS подаде спешна петиция в съда за отстраняване на Ник от попечителството на родителите му. Ник отново беше отстранен от попечителството на майка си и оттогава остава в ареста на CPS в окръг Съфолк. Той беше настанен в дома на семеен приятел около месец по-късно след изслушване. Гундерсен се бори срещу CPS в окръг Съфолк в съда, за да си върне попечителството над сина си и правото да взема медицински решения от негово име от ноември.

CPS в окръг Съфолк и лекарите на Ник направиха всичко както трябва

Кандис Гундерсен и нейният адвокат твърдят, че лекарите на Ник и CPS са нарушили религиозните и конституционните права на нея и сина й. Родителите никога не са имали право да откажат животоспасяващо медицинско лечение на децата си по религиозни причини. Това е добре установено в делото на Върховния съд от 1944 г., Сара Принс срещу Британската общност на Масачузетс:

Родителите може да са свободни сами да станат мъченици. Но от това не следва, че те са свободни, при идентични обстоятелства, да правят мъченици от децата си, преди да са достигнали възрастта на пълна и законна преценка, когато могат да направят този избор за себе си.

Родителите нямат законното право да излагат децата си на риск поради своите убеждения. AML е много лечима форма на рак със 75% 5-годишна преживяемост, ако се лекува правилно. Ако майката на Ник откаже по-нататъшно лечение срещу съветите на лекарите му да преследват фалшиви лечения на рак, шансовете ракът да се рецидивира и да убие Ник ще се увеличи значително. Лекарите са законово задължени да подадат доклад за CPS, ако имат основателно подозрение, че дете е малтретирано или малтретирано. Ник отговаря на легалната дефиниция за малтретирано дете по законите на Ню Йорк, тъй като майка му не му осигуряваше адекватни медицински грижи, въпреки че разполагаше със средствата за това.

По нейно собствено признание, връщането на попечителството над сина й би било лесно, ако тя се съгласи да заведе сина си за подходящо лечение на рак. В последната си публикация за актуализиране на GoFundMe тя заявява:

Условието CPS да ми го върне е аз да се съглася и да се съглася да му дам химиотерапия, което ще навреди на Ник и нашия случай в дългосрочен план и те го знаят, поради което го правят невъзможно. Помолих да включат език в споразумението, за да се съобразят с факта, че не вярвам, че това е в негов интерес. Обясних, че ако съм упълномощен от съда да го направя, ще изпълня съдебната заповед, но няма да се съглася да дам химиотерапия доброволно.

CPS няма интерес да държи уплашено дете с животозастрашаващо заболяване от майка му. Те просто искат да гарантират, че той получава подходящо медицинско лечение.

За онзи лекар във Флорида

Гундерсен заяви в множество интервюта с новинарски издания, че просто иска Ник да бъде лекуван в клиника във Флорида. Какво беше толкова лошо в клиниката и лекаря, че тя искаше да прехвърли грижите на Ник, така че CPS да подаде спешна петиция в съда? Имах своите подозрения, които в крайна сметка се потвърдиха, когато Джеф Уитзман заяви в своя блог, че иска да лекува Ник в Utopia Wellness, управляван от Карлос Гарсия. Първата ми публикация в SBM беше преглед на „Ракът може да бъде убит“, а Карлос Гарсия беше един от „експертите“ на Уитзман, популяризирани във филма.

Карлос Гарсия е анестезиолог, а не онколог и има някои наистина странни и опасни идеи за рака. В „Ракът може да бъде убит“ Гарсия заявява, че вярва, че ракът е причинен от проблеми със зъбите или неясни емоционални проблеми. Например, Гарсия вярва, че публичното смущение причинява рак на черния дроб. Клиниката му беше нападната от OIG-HHS във Флорида за подозрение за измамно таксуване на Medicaid за хелатотерапия. Гарсия предложи да свидетелства безплатно в съда, че Ник няма да има нужда от продължителна химиотерапия. За щастие, показанията му вероятно бяха обявени за недопустими, тъй като той не беше сертифициран от борда педиатър онколог.

Безскрупулни дейности на Witzeman

Witzeman говори за това от месеци на страниците на своите филми във Facebook. Witzeman насърчи феновете си да подпишат петиция, която се застъпва за уволнението на административния персонал на CPS и онколога на Ник от работата им. Witzeman дори насърчи феновете на неговите филми да протестират пред офиса на CPS в окръг Съфолк. което направиха:

просто съм в страхопочитание; те държаха табели пред сграда на CPS, обвинявайки хората, които работят там, че са престъпни хищници. CPS е организация, която съществува, за да защитава децата от пренебрегване и малтретиране, те не крадат деца от родители, които вземат решения, с които не са съгласни. Съдията не е постановил смъртна присъда, той задължава детето да получи медицинско лечение за състояние, което ще го убие, ако не бъде лекувано правилно. Не знам как някой с мозък в главата си би помислил, че протестът пред сграда на CPS е нещо, което ще накара хората да искат да се присъединят към тяхната кауза.

Джеф Уитзман е повече от щастлив да даде медицински съвети на всеки, който го попита в секцията си за коментари и да популяризира всеки шарлатан или радиопредаване, което ще му даде времето на деня. Хората също приемат съветите му сериозно; Гундерсен очевидно получава нейната медицинска информация и получава указания от Уитзман. Гундерсен дори популяризира Обръщане на скрипта: Родителите се борят в една от своите актуализации на GoFundMe. Witzeman беше първият човек, който дари за страницата GoFundMe на Ник Гундерсен.

Този случай показва трагичните последици от това, че родителите приемат медицински съвети от случайни хора в социалните медии, както и въздействието на лошите документални филми върху Amazon. Дете, страдащо от левкемия, е трагично, но Ник трябва да се справи с всички тези глупости отгоре на всичко. Той трябваше да премине през първите етапи на лечение без емоционалната подкрепа на родителите си. Децата повтарят вярванията на родителите си, а майката на Ник вярва, че лекарите му се опитват да го убият. Следователно, това не доведе точно до доверителни отношения между Ник и неговите лекари. След като Ник беше отведен от дома му, неговият онколог искаше да инсталира порт, за да започне да прилага химиотерапия. Според майка му в GoFundMe, Ник се заключил в банята в болницата за един час, твърдейки, че лекарят му не може да го накара да направи нещо, което не иска.

Нищо от това не трябваше да се случи; не трябваше да е така. Ник беше диагностициран с много лечима форма на левкемия с много висок процент на преживяемост, когато се лекува правилно. Вероятно щеше да се справи добре с лечението, ако майка му също беше на борда с него. Но тъй като тя взе медицински съвет от режисьор без медицинска квалификация, който получава заплащане за популяризиране на фалшиви лечения на рак, тя искаше да се откаже от законните лечения на рак в полза на лечения, за които е доказано, че не работят. Лекарите на Ник и CPS трябваше да избират между това да позволят на родител да даде на детето си фалшиви лечения за рак, които биха увеличили астрономически шансовете zenidol измама му за рецидив и смърт, или да го изведат от дома на майка му и да го принудят да се лекува с истинско рак, което ще му даде шанс да се бори.

Заключение: Интернет беше грешка

Целият този случай е депресиращ и идеално илюстрира толкова много от проблемите, за които говорихме в SBM. Гундерсен ясно получава здравната си информация от филмите на Witzeman, филми, които са толкова научно неточни, че случайна специалност по компютърни науки от университет, за който никой никога не е чувал, може да ги разкъса. Фактът, че можете да можете тези филми безплатно с Amazon Prime, ще ги накара да изглеждат като че ли има известна доза легитимност за нормален човек. Тези филми карат да изглежда, че ракът може да се лекува с прости промени в диетата или витаминни вливания, въпреки всички доказателства, които показват, че това не е вярно.

Социалните медии и търсачките имат функции, които могат да ги накарат да изкривят реалността; те ви показват това, което искате да видите. Много търсачки имат персонализирана функция за търсене, която дава приоритет на резултатите въз основа на вашата история на сърфиране и модели на търсене. Това е страхотна функция през по-голямата част от времето, но може да накара хората да създадат филтърен балон, който да ги изолира от информация, която противоречи на техните гледни точки. Филтърните балончета могат да приоритизират резултатите, така че на първо място да се появят крайни, съмнителни източници на информация, което прави тези източници да изглеждат по-легитимни и популярни, отколкото всъщност са. Те също така могат да насочват потребителите към ехо камерите на социалните медии.

Ехо камерите на социалните медии са невероятно често срещани и както показва този случай, те могат да бъдат опасни. Групите във Facebook са идеални за създаване на ваша лична ехо камера, където потребителите могат да затвърдят своите вярвания с други хора, които мислят по същия начин като тях, без да се страхуват от несъгласие. Когато търсите „хроничен Лайм“ във Facebook, ще ви бъдат представени десетки групи за подкрепа, които ще ви кажат как да лекувате болест, която не съществува. Ако получавате информация само от ехо камери на социалните медии, които разпространяват фалшива информация и фалшиви новини, вашето възприятие за реалността може да се изкриви много, много бързо.

Кандис Гундерсен вярва, че лекарите на сина й се опитват да го убият, защото й е била представена фалшива информация от ехо камера в социалните мрежи. Преди един месец тя публикува актуализация на страницата си в GoFundMe, заявявайки, че е абсолютно възмутена, че лекарите на Ник планират да му дадат ваксината срещу грип. Причината да се разстрои е заради новинарска статия, в която се казва, че първата дама е забранила ваксината срещу грип в Белия дом, защото смята, че е неефективна и опасна. Ето страшната част: всъщност вярвах, че първата дама е забранила ваксините срещу грип в Белия дом. Не е вярно, но не го проверих в началото, защото бях предубеден да вярвам, че администрацията на Тръмп ще направи това. Цялата статия е от сайт с фалшиви новини. По същия начин Гундерсен се захвана с него, защото потвърди съществуващото й убеждение, че лекарите на сина й излагат сина й на риск. Ваксината срещу грип е напълно безопасна за пациенти с рак, тъй като грипната ваксина не съдържа жив вирус. Всъщност ваксината срещу грип се препоръчва за пациенти с рак, тъй като имунната им система е отслабена и е много по-вероятно те да бъдат хоспитализирани или да умрат, ако хванат грип. PSA: Вземете ваксина срещу грип.

Социалните медии също помагат на шарлатанствата с банкрол, както д-р Горски е обсъдил подробно в публикациите си през последните няколко месеца. Лечението с Quack е абсурдно скъпо и не се покрива от застраховка, но чрез crowdfunding те са финансово достъпни за почти всеки. Гундерсен е събрала над 35 000 долара на страницата си в GoFundMe, за да плати съдебни разноски и фалшиви лечения на рак, когато отново получи попечителството над сина си. Дори и да не се криете в ехокамера за алтернативна медицина, трудно е да не бъдете съпричастни към майка, на която синът им е бил отведен от CPS, за да бъде дадена неволно химиотерапия. Ето защо е важно да проверите към какво отиват парите ви, когато дарите за кампания за групово финансиране. Ако кампанията не посочва къде и от кого се лекува лицето; не дарявайте за кампанията. Това е история за това как социалните медии и безотговорните документални филми подтикнаха майка, която вече беше твърдо вярваща в алтернативната медицина, да търси алтернативни лечения вместо истинска медицина. Това никога не е било медицинско отвличане; CPS и лекарите на Ник направиха всичко по силите си, за да действат в негов най-добър интерес.

Всички тези приказки за социалните медии и груповото финансиране, които насърчават хората да търсят неефективни и потенциално опасни лечения за животозастрашаващи заболявания, могат да бъдат малко по-неприятни. Във втората статия на д-р Горски за GoFundMe, който подхранва шарлатанството с рак, заключението му ме накара да се замисля малко:

Това е мястото, където скептиците, било като част от скептичните организации, или сами, биха могли да бъдат най-полезни. Стив Новела често е изтъквал, че една роля на скептика е защитата на потребителите, да образова потребителите да избягват измамите на екстрасенсите, псевдонауката и, да, шарлатанството. Ето перфектен пример, където можем да помогнем.

Шарлатаните имат силно присъствие в социалните медии и след като вкарат някого в ехо камерата си, е много трудно да ги извадите. Те трябва да изглеждат така, сякаш са законни и популярни. Те изглежда се тревожат за това как се възприемат онлайн повече от всеки друг вид бизнес. Обръщане на сценария: Родителите се борят и ракът може да бъде убит в момента има средна оценка от 4,5/5 звезди в Amazon. Само за да представя нещата в перспектива, потърсих всеки популярен филм, за който се сетих, който беше пуснат през 2018 г. Единственият, който успях да намеря с толкова висок рейтинг, беше „Отмъстителите: Война на безкрайността“. Не мисля, че средната оценка 4,5/5 подхожда на документални филми, които твърдят, че можете да регулирате pH на тялото си чрез диета.

Хората заслужават да знаят, че тези филми не си струват честотната лента и ако имате членство в Amazon Prime, можете да помогнете. Нека не спираме дотук, тези филми разпространяват опасни съвети на отчаяните хора и насърчават пренебрегването на децата. Политиката за клиенти на Amazon гласи: „Amazon има право да определя уместността на списъците на своя сайт и да премахва всички обяви по всяко време“. Ще започна петиция с молба от Amazon да премахне и двата филма от тяхната видео услуга поради опасните съвети, които дават. Надявам се всички да го подпишете. Раковите шарлатани използват социалните медии, за да практикуват онкология без лиценз и мисля, че е време веднъж да се борим с огъня с огън. Нека дадем на видео услугата на Amazon малко химиотерапия.

Заглавно изображение от imgur.

Автор

Брейдън Макбет

Аз съм софтуерен инженер в Пенсилвания.

Както много от вас забелязаха, имаше проблем с коментарите, които започнаха снощи. Ето какво се случи. Силните, които са решили да мигрират блога към нов сървър снощи и възникнаха проблеми при повторното свързване на Disqus към новата инсталация на WordPress. Уверен съм, че проблемът е отстранен, но също така ми казаха, че може да отнеме 12 часа, докато всички стари коментари се пренасочат към новото ни местоположение. Така че бъдете търпеливи и блогът трябва да се върне към нормалното си състояние до утре сутринта. Трябва да има и предимства за новия сървър, като по-бързо зареждане, по-малко престой и други подобни. Съжаляваме за неудобството днес, но както отбеляза един от нашия екипаж, по някаква причина миграциите изглежда никога не вървят толкова гладко, колкото бихме искали.

Във всеки случай, ако след утре все още има проблеми, уведомете ни.

Автор

Давид Горски

Пълната информация на д-р Горски можете да намерите тук, заедно с информация за пациентите.Дейвид Х. Горски, MD, PhD, FACS е хирургичен онколог в Института за рак на Барбара Ан Карманос, специализиран в хирургия на рак на гърдата, където също така служи като лекар за връзка с рака в Американския колеж по хирурзи, както и доцент по хирургия и член на факултета на магистърската програма по биология на рака в Държавния университет Уейн.